WIOS '81 Al 30 jaar een begrip!

 Mariken van Nieumeghentocht 

Op zondag 28 juni 2020 organiseren we alweer de 19e Mariken van Nieumeghentocht.


In 2019 was er de mogelijkheid tot online inschrijven. Deze manier van inschrijven gaan wij ook voor 2020 weer toepassen.

Online inschrijving kunt u vanaf  25 maart 2020 op deze pagina klik hier 
(mogelijk tot 27-06-2020 21:00 uur)

Bij het online inschrijven vragen wij u een incasso machtiging af te geven. U ontvangt een email-bevestiging waarmee u 's morgens uw startkaart aan een aparte inschrijftafel kunt ophalen. Bij online inschrijven bestaat de mogelijkheid tot starten vanaf CS Nijmegen.


De startlocatie is:

Kantine v.v. De Trekvogels                       route kaart klik hier 
Luciaweg 25                                              (ook voor informatie over openbaar vervoer) 
6523 NK Nijmegen

Afstanden en starttijden:
40 km             07.00 - 08.30 uur     vanaf CS Nijmegen vanaf 07.30 uur (i.v.m. uitzetten route centrum Nijmegen)
30 km             07.00 - 10.00 uur
20 km             07.00 - 11.30 uur
15 km             07.00 - 13.00 uur
10 km             07.00 - 14.00 uur
5  km              07.00 - 15.00 uur

 

Inschrijfgeld is € 3,50 (zonder beloning).

Leden van de KWBN krijgen op vertoon van hun lidmaatschapspas  € 1,-- korting op de inschrijving.

Beloningen zijn apart te koop bij de finish (zolang de voorraad strekt) 

 

De tocht is met zorg uitgezet en is zeker de moeite waard! U ziet Nijmegen en omgeving in een ander licht, 

u kunt genieten van de meer dan mooie omgeving met onderweg o.a. een schitterend uitzicht op de Ooijpolder.

Het startbureau sluit om 17.00 uur.

Marsleider: 

 

Geschiedenis

Mariken van Nieumeghen 


Wie heeft er in Nijmegen niet gehoord van Mariken van Nieumeghen? Maar wie kent ook het verhaal achter  het beeld dat staat op de Grote Markt. Mariken woont in de buurt van Nijmegen bij haar oom de priester Gijsbrecht. Op een dag gaat ze naar de stad, waar ze bij haar tante zal overnachten. Haar tante heeft ruzie met een paar vrouwen over de arrestatie van Arnoud / Arent van Gelre door diens zoon Adolf. Ze is buiten zichzelf van kwaadheid en Mariken wordt daarvan het slachtoffer. Ze beschuldigt Mariken dat ze een verhouding heeft met haar priesteroom. Volledig van slag keert Mariken terug naar huis, ze bidt om hulp, het maakt haar niet uit of God of de duivel haar komt helpen. De duivel hoort haar gejammer en verschijnt in de gestalte van Moenen, een man met een etterende oogbal. Hij belooft haar alle talen en de zeven vrije kunsten te leren, Mariken moet haar naam veranderen in Emmeken en mag geen kruisteken meer maken. Ze vertrekken samen naar Den Bosch en reizen later door naar Antwerpen, waar ze zeven jaar in zonde leven.

Na die tijd keert Mariken terug naar Nijmegen, daar ziet ze een wagenspel met Mascheroen, een ‘onder’duivel. Mariken krijgt berouw, waarop een kwade Moenen haar van grote hoogte naar beneden werpt. Daar staat haar priesteroom die voor haar bidt en Moenen weet te verdrijven door het uitspreken van een Bijbeltekst. Met haar oom gaat ze naar een hoge geestelijke, die haar geen vergiffenis kan schenken. Daarop reizen ze naar de bisschop van Keulen en de paus in Rome. Moenen probeert tevergeefs Mariken en haar oom te doden. Mariken krijgt van de paus drie ijzeren ringen om hals en armen. Mariken vestigt zich in het Witte Vrouwenklooster in Maastricht en wordt daar na boetedoening door de aartsengel Gabriël van de ringen bevrijd. Ze leeft nog twee jaar in vrede, sterft rond 1500. Na haar dood worden de ringen boven haar graf gehangen.